Ahad, 7 Disember 2008

Jom makan warna....

Buah buhan dan sayur sayuran yang kita makan mempunyai warna warna yang menarik...apakah fungsinya?.....Jom tenguk...

HIJAU - Buah buhan dan sayuran yang berwarna hijau adalah biasa kita melihatnya tetapi apakah kelebihan warna hijau tu kepada kita..
  • Ia dapat meyihatkan mata
  • Ia dapat menguatkan tulang dan gigi
  • Ia dapat mengurangkan risiko kanser
MERAH - Adakah anda peminat warna merah? Apa pulak sumbangan merah di dalam makanan kepada kita?
  • Ia dapat meningkatkan kesihatan jantung
  • Ia dapat menguatkan daya ingatan
  • Ia juga dapat mengurangkan risiko kanser
  • Jangan tak caya, ia juga dapat meyihatkan saluran kencing
KUNING/OREN - Kepada peminat pisang...ini kelebihan anda
  • Menyihatkan mata
  • Ia dapat meningkatkan daya imunisasi
  • Dapat meningkatkan kesihatan jantung
  • Mengurangkan risiko kanser
BIRU & UNGU - Anda takut tak pada nyanyuk dan penuaan..? Cuba baca ni...
  • Meningkatkan daya ingatan
  • Melambatkan proses penuaan
  • Juga meyihatkan saluran kencing
  • Megurangkan risiko kanser...
PUTIH & COKLAT - Makanan- makanan yang mempunyai warna warna ini juga mempunyai kelebihan nya
  • Meningkatkan kesihatan jantung
  • Mengawal tahap kolestrol
  • Mengurangkan risiko kanser
Apa yang perlu anda tahu, sayur sayuran dan buah buhan yang anda ambil atau pun sekadar anda pandang tanpa nafsu, mempunyai banyak vitamin, banyak mineral dan banyak enzim yang mempunyai tugas melindungi sel sel yang berada didalam tubuh badan anda daripada proses pengoksidaan di dalam badan. Jadi apa lagik....makan lah banyak sayur2an dan buah2an...dan yang lebih penting jangan lupa makan sayur2an dan buah2an dengan kek gula hangus kami yang lazat..lagi lah tambah sedap...betul...tak caya...cuba lah...

Tiada ulasan:

Senarai Blog Saya