Saturday, December 20, 2008

Resepi Puding Buih


Uikk..lama gak tak buat puding...patut le rasa lenguh je jari jemari hamba..al maklum...orang penting macam hamba..selalu sangat bz...err...penting mana sangat lah aku ni....

So kali ni nak tunjukkan satu lagik resepi puding yang tak kureng sedap nyer. Siap ada kuah lagik tu...kuah nyer lah yg buat puding ni sedap bangat.

Seperti biasa meh usha bahan2nyer dulu...
  • 2 kampit agar2 atau 50 gram
  • Air secukup rasa - sukatannya 1500ml atau guna bekas agar2 tu, 1 1/2 bekas.
  • 3 helai daun pandan ( 1 helai untuk pandan, 2 helai untuk kuah )
  • 9 sudu gula ( puding )
  • 5 biji telur - asingkan putih dan kuning. 1 kuning telur untuk kuah
  • Pewarna merah
  • Perasa strawberi
Untuk kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air ( sukat guna tin susu tadi )
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 helai daun pandan.
  • 1 biji telur merah
  • 7 sudu besar gula
Wokay..macam tak biasa plak...cara membuatnyer..kena tgk video lah....puding ni kena jaga2 sket..kalau salah sukat tak jadi nanti...bersepai plak buih nyer...lagik satu..puding ni pun sedap dimakan dengan kek gula hangus...tak caya?...cuba lah




Monday, December 15, 2008

PUDING TRIORASA


Harga RM25.00

Bekas :
Lebar 200 x 200 mm
Tinggi 70mm


Berperisa:-

Oren
Vanilla
Ros


Bahan2.

Santan.
Kuning telur
Gula
Serbuk agar2

TEMPAHAN


** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )



No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus

Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.


Thursday, December 11, 2008

CARAMEL JAGUNG GULA HANGUS


Harga RM25.00
Lebar 200 x 200 mm
Tinggi 35mm

Bahan2
Jagung
Gula Tepung Jagung
Telur
Gula

TEMPAHAN



** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )



No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus


Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.




PUDING MABLE DURIAN COKLAT


Harga RM25.00

Lebar 200 x 200 mm
Tinggi 70 mm

Bahan2.
Susu Cair
Tepung Kualiti Tinggi
Serbuk Agar2
Perasa Durian
Coklat Milo
Air
Gula

TEMPAHAN



** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )



No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus

Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.



PUDING MABLE KELADI COKLAT


HARGA RM25.00

Lebar 200 x 200 mm
Tinggi 70 mm

Bahan2
Keladi
Coklat Milo
Serbuk Agar2
Susu Cair
Tepung Kualiti Tinggi

TEMPAHAN


** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )


No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus
Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.



PUDING MABLE VANILLA COKLAT


Harga RM25.00

Lebar 200 x 200 mm
Tinggi 70 mm

Bahan2.

Susu Cair
Milo
Vanilla
Telur
Tepung Kualiti Tinggi

TEMPAHAN



** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )



No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus

Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.



PUDING LAICI NENAS


Harga RM25.00

Lebar 200 x 200 mm
Tinggi 70mm

Bahan2.

Nenas dalam tin
Laici dalam tin
Serbuk agar2
Susu cair
Perasa
Gula
Air

TEMPAHAN


** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )


No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus
Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.



PUDING CENDOL GULA MELAKA


Harga RM25.00

Lebar 200 x 200 mm
Tinggi 70 mm

Bahan2:

Serbuk Agar2
Gula
Cendol
Santan Kotak
Gula Melaka
Air

TEMPAHAN
** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )


No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus
Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.


PUDING JAGUNG


Harga RM25.00

Lebar : 200 x 200 mm
Ketinggian 70mm

Bahan2:
Jagung
Susu Cair
Tepung Kastard
Serbuk Agar2
Gula

Sedap di Makan Sejuk.


** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )



No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus

Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.



Tuesday, December 9, 2008

ANTIOKSIDA - Pelindung Tubuh


ANTIOKSIDA - adalah merupakan mineral dan vitamin, sumber terbaik adalah buah2an dan sayur2an yang berwarna

ANTIOKSIDA - melindungi sel tubuh daripada kerosakkan akibat proses pernuaan dan pengoksidaan.

ANTIOKSIDA - adalah juga bahan pelindung untuk penyakit kanser dan penyakit jantung.

ANTIOKSIDA - menghentikan proses okidasi yang berlaku akibat serangan radikal bebas yang terdapat dalam sel badan dengan cara mengikat radikal bebas dan menjadikan nya tidak membahaya sambil membaiki mana2 sel yang rosak.

KEK GULA HANGUS - sedap dan pasti memikat selera. ORDER..!

Monday, December 8, 2008

Penyediaan Makanan Sihat...Boleh Anda Lakukan?


Basuh dan bersihkan sayur2an yang dibeli. Tetapi jangan plak bersihkan sayur lepas dipotong kerana khuatir kekotoran melekat pada bahagian yang dipotong tersebut.

Meyingkirkan kekotoran dengan cara merendam sayur2an kedalam air memang lah bagus tetapi jangan terlalu lama kerana vitamin B kompleks dan vitamin C mudah larut dalam air. Rugi ooooo vitamin hilang begitu jerrrr

Rancang masakan anda supaya anda memasak sayur2an tidak terlalu lama kerana seperti anda dan saya tahu sayur mudah layu sekali gus menjejaskan kandungan nutrien didalam nya. Emmm..apatah lagi kalau hangit..erkkk

Biarpun anda seorang yang berseni...kalau boleh jangan lah memotong sayur2an sekecil2 yang anda mampu kerna..lagi kecil anda potong..lagi cepat lah nutrien nya leh hilang.

Kurangkan minyak ketika menumis..ni dah ramai orang cakap n tulis. Mengunakan banyak minyak memang tak baik untuk kesihatan. Kurang2kan lah...untuk pengetahuan..mengunakan minyak petrol banyak ketika harga minyak naik pun...tak baik untuk kesihatan...err..kuat tajuk ni.....sowy...

Kalau ada rasa rebus tu adalah cara memasak yang baik untuk kesihatan..anda betul...tapi kalau anda rebus terlalu lama...anda salah...kerna anda sedang melupuskan kandungan nutrien dalam sayuran...rugi ooo...beli sayur banyak2..makan sayur kosong jerk...

Alang2 anda merebus tadi...apakata anda menguna air rebusan tadi didalam masakan anda. Banyak nutrien yang terbebas tadi dalam air rebusan tadi....rugi plak buang begitu je...kan?

Anda juga cara sihat dalam masakan selain daripada mengunakan cara mengunakan minyak dan dengan cara kukus.

Memanggang adalah lebih baik dari mengoreng bagi sumber2 makanan yang mempunyai protein. Seperti ayam, daging dll

Jangan sejuk beku makanan berulang kali...

Last sekali..makan lah kek gula hangus. Ia dibuat daripada bahan2 bermutu dan rendah kolestrol...cuba lah..


Sunday, December 7, 2008

Resepi Puding Mable Serangkai Kasih

Waaa..rajin plak nak buat puding minggu ni. Wokay..ini adalah resepi yang kembarnyer bernama resepi puding Mable gak. Cuma nak bezakan..tambah plak ayat serangkai kasih. Kena lah bezakan iyer tak..kalau sama nanti keliru plak. Walaupun dikatakan kembar..( aku yg kata kembar..orang lain tak pun..)ia berbeda tang tepung dan cara kita guna telur. Tepung kita guna tepung kastard berbanding yang terdahulu...kita guna tepung Hun Kwee. Manaka telur plak..kalau dulu kita guna kuning telur je..kali ni..kita guna semua..kecuali...KULIT telur laaa. So tentu saja rasa nyer berbeza sket. Kalau nak senang dan tak mahu rugi kerna terpaksa membuang putih telur so ini lah resepi nyer..( dengarnya..putih telur buleh buat masker..err..tak taw plak..). Puding ni sedap dan sesuai di hidang untuk minum petang ke, hidang pada tetamu ke or waht ever laaa. Secara peribadi..aku suka lagik puding Mable yang terdahulu...

So..jom kita tenguk bahan-bahan yang mahu kita guna dalam resepi ni...murah je ni....jommmmm

  • 1 kampit agar2 25 gram
  • Air
  • 1 Cawan gula
  • 1 Tin susu cair
  • 5 Biji telur
  • 1 Sudu teh aisin vanila
  • 125 gram mentega
  • 3/4 Cawan milo
  • 4 Sudu besar kastard
Wokay...itu bahan2 nyer...senang kan nak cari..ahakz. Macam biasa cara membuatnyer kena lah gi tenguk video nyer. Kang aku bagitaw kat sini...korang tak tenguk plak video ni...penat2 je aku buat..kan...kan...ahakz. So nak tambah tips makan puding...kata orang2 tua..puding enak di makan dengan kek gula hangus...so meh lah order...!

Jom makan warna....

Buah buhan dan sayur sayuran yang kita makan mempunyai warna warna yang menarik...apakah fungsinya?.....Jom tenguk...

HIJAU - Buah buhan dan sayuran yang berwarna hijau adalah biasa kita melihatnya tetapi apakah kelebihan warna hijau tu kepada kita..
  • Ia dapat meyihatkan mata
  • Ia dapat menguatkan tulang dan gigi
  • Ia dapat mengurangkan risiko kanser
MERAH - Adakah anda peminat warna merah? Apa pulak sumbangan merah di dalam makanan kepada kita?
  • Ia dapat meningkatkan kesihatan jantung
  • Ia dapat menguatkan daya ingatan
  • Ia juga dapat mengurangkan risiko kanser
  • Jangan tak caya, ia juga dapat meyihatkan saluran kencing
KUNING/OREN - Kepada peminat pisang...ini kelebihan anda
  • Menyihatkan mata
  • Ia dapat meningkatkan daya imunisasi
  • Dapat meningkatkan kesihatan jantung
  • Mengurangkan risiko kanser
BIRU & UNGU - Anda takut tak pada nyanyuk dan penuaan..? Cuba baca ni...
  • Meningkatkan daya ingatan
  • Melambatkan proses penuaan
  • Juga meyihatkan saluran kencing
  • Megurangkan risiko kanser...
PUTIH & COKLAT - Makanan- makanan yang mempunyai warna warna ini juga mempunyai kelebihan nya
  • Meningkatkan kesihatan jantung
  • Mengawal tahap kolestrol
  • Mengurangkan risiko kanser
Apa yang perlu anda tahu, sayur sayuran dan buah buhan yang anda ambil atau pun sekadar anda pandang tanpa nafsu, mempunyai banyak vitamin, banyak mineral dan banyak enzim yang mempunyai tugas melindungi sel sel yang berada didalam tubuh badan anda daripada proses pengoksidaan di dalam badan. Jadi apa lagik....makan lah banyak sayur2an dan buah2an...dan yang lebih penting jangan lupa makan sayur2an dan buah2an dengan kek gula hangus kami yang lazat..lagi lah tambah sedap...betul...tak caya...cuba lah...

Resepi Puding Sunquick

Kali ni nak tambah satu lagik puding yang sedap....dengan bantuan video maka cara membuatnyer akan tambah mudah....kalau dah mudah mcm ni...tak maw buat gak...tak dapek den nolong tu doh...apa pun sesekali apa kata kita try buat. Bina skill memasak pada mereka yg langsung tak tahu apa itu memasak. Apa pun kepada pakar-pakar masakan jangan plak bandingkan masakan den dengan korang...den ni budak baru belajar dalam bab2 puding ni.

Puding ni den buek bila den free je...saja2 asah bakat..tak jugak tajam..adoi lahh..apa pun meh kita tenguk bahan-bahan nyer dulu...tak mahal sangat rasanyer...err...tak tahu plak berapa kos nyer..

  • 1 kampit agar2 yang beratnya kalau boleh 25gram
  • 1500ml air atau 7 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 tin susu cair
  • 2 atau 3 biji limau sunquick - ambil jus nya
  • 3 keping roti
  • 4 bijik telur ayam
  • 1 sudu teh aisin vanilla
  • Sedikit perwarna merah
  • Sedikit Pewarna hijau
  • Sedikit perasa koko or milo
Wokay..itu bahan2 nya..cara nak buat seperti biasa....sila lah guna video klip yang disertakan ni. Penat den buek..kalau tak follow...tak taw le....apa pun...nak beritahu satu rahsia...puding ni sedap dimakan dengan kek gula hangus...so apa lagik..order le....



Saturday, December 6, 2008

Epal dan Anak Anda


Adakah anda tahu kepentingan epal kepada anak anda? Kanak - kanak biasa nya memang sangat teruja dengan makanan2 yang manis. Makanan2 ringan juga memang biasa menepati citarasa anak2 anda. Apa kata kita menukarkan rasa manis dan makanan ringan yang sangat2 digemari itu dengan buah epal. Dengan kandungan zat yang banyak dalam sebijik epal maka epal sebenarnya membantu tumbesaran tulang anak2 anda dengan baik. Sejenis bahan galian yang dikenali sebagai ' boron ' dapat membantu tumbesaran anak2 anda. Anak anda juga dilindungi oleh bahan anti oksidan yang banyak terdapat di dalam sebijik epal. Anti oksidan adalah bahan yang melindungi jantung daripada serangan jantung dan angin ahmar. Bukan itu baik untuk anak anda..!

Friday, December 5, 2008

Caramel Jagung

Ini lagik satu Puding yang senang sangat nak buat...sila lah try....sure jadinyer. Dengan bantuan video sure lagik mudah membuatnyer. Pastu makan bersama kek gula hangus...pehhh....lazat gitu...

Bahan bahan nyer


1 cawan gula - untuk buat Gula Hangus

1 tin susu cair
5 sudu besar gula
5 bijik telur ayam
3 sudu besar kastard
1 tin jagung
1 sudu teh asen vanilla

Cara2 membuatnyer.[i]

1 cawan gula td masuk kuali n buat gula hangus
Jangan sampai hangus
Asal dah keperangan ..okay lah tu.
Pastu masukkan dlm loyang yg sewajar nyer.

Bahan2 selain daripada gula td. Campurkan dalam blender.
Blenderkan. Biat lama sket
Supaya saiz bijirin jagung dalam tin tu...dapat kita kecil kan....

Setelah dah blender semua
Letakkan dalam loyang yg ader gula hangus td
pastu kukus
dlm masa 15 ~ 20 minit
Nak taw dah masak..cucuk dgn lidi or tester kek

Pas tu leh hidang maaaa

Thursday, December 4, 2008

Penghadaman dengan Pudina


Pudina boleh dikatakan sejenis herba yang berasal daripada keluarga Labiatae. Pelbagai jenis pudina boleh didapati diantaranya adalah Mentha Aquatica, Mentha Spicata dan Metha Spicata. Pudina cukup berkesan untuk meredakan kekejangan otot, menghilangkan loya dan merawat cirit birit. Namun apa yang perlu di ketahui bahawa semua jenis pudina bertindak sebagai ejen perangsang dan membantu dalam penghadaman. Pudina juga bertindak sebagai anti parasit, antiseptik dan antivirus. Ia merangsangkan badan untuk megeluarkan peluh. Oleh itu adalah baik menjadikan Pudina sebahagian daripada ulam - ulaman anda. Cuba lah....

Thursday, October 16, 2008

Resepi Puding Nestum

Hah..ini satu lagi resepi puding yang senang nak di buat....leh lah kalau dihidang bersama family. Tak susah pun kalau rajin...kalau malas..pegang sudip pun...tak larat...okay geng..jom tgk bahan2 nyer.

  • Sebungkus agar-agar
  • Air - sukatan diberi dalam video ni.
  • Sudah tentu nya...5 sudu besar NESTUM
  • 3 sudu besar Milo
  • 3 sudu besar Tepung kastard
  • 1 sudu kecil Aisen Vanila
  • 1 cawan Gula
  • 1 tin susu cair Susu Cair
  • 3 bijik telur
Hah..cara membuatnyer..sila lah cuba dengan bantuan video yang di beri...senang je...cuba n pas kat kawan or anak pinak..sure depa suka. Anda boleh gak tambah coklat pekat dalam resepi ni...nampak lain lah sket..jgn banyak2 plak..ahakz....lagi satu...puding ni lebih enak dimakan dengan kek gula hangus...tak percaya....percaya lah.....

Monday, September 15, 2008

Resepi Puding Trifle

Sebelum memulakan resepi ni sila pastikan anda meyediakan bekas yang sesuai kerna puding ini berlapis. Seelok eloknya dari kaca lut sinar. Agak susah n banyak bahan...tetapi..rasanyer sedap dan berbaloi membuat nyer...cuba lah...jangan tak cuba..

Oleh kerna berlapis jebat tulis bahan2 n cara membuatnyer by layer.

Layer 1.

~bahan2nye:

1 tin koktel buah pic
5gram serbuk agar2 tanpa perisa
3 cawan air
3 sudu besar gula

~Cara membuatnyer

Asingkan jus daripada buah pic. Jangan buang jus tersebut. Letak buah pic dalam bekas yang sesuai. Masak serbuk agar2, air dan gula sampai mendidih. Selepas tu tuang atas buah pic tadi.

Layer 2.

~bahan2nye:

5 gram serbuk agar2
2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair

~cara membuatnyer:

campur semua bahan td. Masak dengan api yang perlahan. Kacau sentiasa. Setelah masak n pekat...tuang atas layer pertama td.

Layer 3.

~bahan2nye:

1 swiss roll strawberry ( ikut suka perasa apa maw, den suka strawberry )

~cara membuatnyer:

Potong swiss roll setengah inci. susun dlm bekas puding td. pastu basahkan dgn jus koktel td. jgn abiskan jus tersebut.

Layer 4. ( nak buat puding rich coklat )

~bahan2nye:

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air or 900ml
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu asen vanilla
3 sudu besar butter
10 gram serbuk agar2

~cara membuatnye:

Campur semua bahan kecuali butter. Gaul or mixer. Pastu masak n kacau perlahan2 sampai mendidih. Setelah mendidih masukkan butter. Kacau sampai pekat. setelah pekat n angkat. Tuang atas katas Layer 3 td. Tuangkan sedikit tebal tp jgn abiskan adunan ni.

Layer 5.

~bahan2nye:

1 swiss roll coklat ( ikut suka perasa apa maw, den pilih coklat )

~cara membuatnye:

Potong swiss roll 1/2 inci. Susun atas layer 4. Jgn lupa lembabkan dgn lebihan jus koktel.

Layer 6.

~bahan2nye:

Guna lebihan rich coklat td. Tuang perabih. Pastu sejuk bekukan puding.

Layer 7.

Setelah beku. Terbalikkan diatas bekas lain. Letak yogurt diatas nyer.

Makan siap le utk dimakan.


Untuk lebih mudah...sila bantuan video ini...ahakz...pas tu order kek gula hangus taw....

Saturday, August 9, 2008

RESEPI SIAKAP 3 RASA

Hah untuk orang2 separuh rajin boleh le try resepi ni. Why?..sebab kalau dah masak resepi ni tak yah masuk sayur..sebab dah pakej and..kalau beli ikan ni jangan lupa suruh siang dan buang sisik sekali..hah..jimat masa. Seperti biasa meh tenguk bahan-bahan nyer....
  • Ikan siakap
  • Cili kisar
  • Daun limau purut
  • Sos cili
  • Perencah tomyam
  • Secawan air asam jawa
  • Lobak merah
  • Putik jagung
  • Bunga kobis
  • Cili bengala
  • Tomato Segar
  • Sedikit minyak masak
  • Secawan air
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
Wokay..bahan - bahan dah ada..apa lagik..mulakan operasi anda. Sesuai untuk makan malam dan tengahari. Untuk makanan petang...kena makan kek gula hangus laa...ahakz...


Tuesday, August 5, 2008

Resepi Puding Jebat

Resepi puding jebat. Satu resepi mudah untuk dicuba. Sesuai untuk minum petang dan untuk para tetamu. Jangan sampai tetamu tidak mahu pulang..sudah lah. Dengan bantuan video, saya kira ia lebih mudah difahami dan di ikuti. Akhir kata....Cuba dulu..baru tahu..
Bahan2
  1. Agar2
  2. 3 sudu tepung kastard
  3. 2 cawan santan
  4. 1 cawan gula pasir
  5. 1 biji telur ayam
  6. 2 jenis pewarna ( cth : hijau n merah )
  7. 1/2 cawan milo
  8. Satu sudu teh nescafe
  9. Air..untuk masak agar2.
Cara membuatnyer..apa kata anda menonton saja video. Senang dan mudah faham..

Resepi Puding Mable

Ini satu lagi puding yang tak kurang sedapnyer. Kepada peminat puding, puding ni harus di cuba...boleh di beri kepada tetamu or family. Kepada yang bujang, dijamin tak susah nak sediakan. Boleh le pas kepada mak or ayah mertua. Dijamin..anda bakal menantu kesayangan. Mari lah cuba tapi sebelum tu, meh tenguk bahan2 nyer pas tu tenguk video utk cara2 membuatnya...layan...

  • Bahan wajib - satu kampit agar2
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • Satu tin susu cair
  • 5 biji kuning telur
  • 50 gram mentega...50 gram je..bukan 50kg
  • 80 gram tepung Hun Kwee ...leh di beli kedai runcit or pasar raya
  • Perasa vanila satu penutup
  • Air...tenguk video untuk sukatan nyer
  • Perasa coklat or milo
  • Perasa strawberi..jika suka saja...kalau tak letak pun tak pe
Wokay..pi cari bahan2 nyer dulu..pas tu teruskan dgn video....selamat Mencuba...Jangan lupa tempah kek gula hangus tu..ahakz..sedap tuuuu.

PUDING TRIFFLE


Lebar Puding ini 200 x 200 mm.
Ketinggian 100mm


Mempunyai 3 lapisan utama.

1. Agar2 di sertakan buah peach.
2. Puding kastard yang disertakan dengan Swiss Roll Kopi.
3. Puding Rich Coklat dengan Swiss Roll Strawberry.


Setiap pembelian disertakan dengan Yogurt.
Yogurt megimbangi kemanisan Puding Triffle ini.
Pelbagai rasa dlm mulut anda.
Tak terbayang dek rasa.

HARGA : RM55.00

TEMPAHAN


** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM Machine ( Maybank ) juga COD ( Bayar masa Terima )


No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )

Nama : Nor Lela Binti Nus
Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.

Resepi Puding Jagung

Puding ni paling senang nak buat. Kalau pejam mata..sure..tak kan buleh buat nyer. Tapi dari feedback..masih ramai lagik yang gagal membuatnya. Kenapa erk..resepi ni tiada apa2 keistimewaan yang saya sembunyi...agaknyer depa tu pejam mata kot...jom kita pakat tenguk bahan2 nya dulu.....
  • Seperti biasa - agar2 satu kampit
  • Satu tin susu cair
  • Dah nama puding jagung..satu tin jagung krim
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan gula pasir
  • Air - lihat video untuk sukatan istimewa
Wokay itu aje bahan2 nyer...senang kan. Murah jugak rasa nyer. Dah ada bahan2 tu..sila lah tenguk video. Mudah sangat..pastu jangan lupa order kek gula hangus teman yop...pemisi dulu..

DEVIL CAKE

VIEW - DEVIL CAKE


Harga : RM 60.00
Berat : 1.5 kg





Harga : RM 60.00
Berat : 1.5 kg



TEMPAHAN

** Pembayaran boleh di buat dengan bank in melalui Perbankan internet dan di ATM machine ( Maybank ).

No Akaun Maybank : SMS untuk AKAUN ( Maybank )


Nama : Nor Lela Binti Nus
Handphone : 019 634 1552

Setelah pembayaran dibuat sila sms or call untuk info. Sila NYATA Kan Nama Penuh dan ALAMAT untuk urusan PENGHANTARAN.



Pembayaran ketika menerima barang juga dibenarkan untuk penghantaran percuma terhad kepada 3 biji kek or puding sahaja. Lebih daripada itu, deposit siperlukan sebagai tanda confirm.




My Blog List