Ini Puding Encik Asben buat.
GH namakan nya Puding Aneka Warna.
Kali ini GH beri resepinya.
Atas bantuan Asben si jeBateja
3 Warna Agar2 |
Agar2 Di potong dadu |
STEP 1.
Bahan2.
5 cawan air - 1 liter
3/4 cawan gula pasir - 150gram
10gram serbuk agar2
3 atau 2 pewarna makanan.
Cara Membuatnya :-
- Masak air, gula dan serbuk agar2 sehingga mendidih.
- Sentiasa kacau agar serbuk agar2 tidak berketul.
- Sudah mendidih asingkan kepada 2 atau 3 bekas. mengikut pewarna makanan yang kita ada.
- Den ada menggunakan pewarna hitam untuk mengantikan cincau. Jika tempat korang ada cincau - so guna cincau jer.
- Setelah itu sejukkan sehingga agar2 beku.
- Potong dadu setelah agar2 betul2 beku.
- Ketepikan.
Bahan2.
5 cawan air - 1 liter
3/4 cawan gula pasir - 150gram
10gram serbuk agar2
3 atau 2 pewarna makanan.
Cara Membuatnya :-
- Masak air, gula dan serbuk agar2 sehingga mendidih.
- Sentiasa kacau agar serbuk agar2 tidak berketul.
- Sudah mendidih asingkan kepada 2 atau 3 bekas. mengikut pewarna makanan yang kita ada.
- Den ada menggunakan pewarna hitam untuk mengantikan cincau. Jika tempat korang ada cincau - so guna cincau jer.
- Setelah itu sejukkan sehingga agar2 beku.
- Potong dadu setelah agar2 betul2 beku.
- Ketepikan.
Agar2 dan cendol selepas masak |
Selepas dimasukkan santan |
Step 2.
Bahan2.
4 cawan air - 800ml
1 cawan gula - 200gram
200ml santan kotak - den guna jenama Kara
10gram serbuk agar2.
Sedikit garam - dalam setengah sudu teh
500gram Cendol
Cara membuatnya :-
- Cendol yang kita beli biasanya ada bau kapur so rendam dan bilas dengan air dahulu dan toskan. GH bilas dengan air panas.
- Masak air, gula dan serbuk agar2 sehingga mendidih.
- Sudah mendidih masukkan cendol yg kita tos tadi. Pastikan tiada or kureng bau kapur.
- Bila mendidih sket, tutup api dan sejukkan adunan td sehingga menjadi suam.
- Bila sudah suam, masukkan santan dan garam.
- Tujuan masuk santan kendian sebab tak maw santan tu pocak lomak yang akan menyebabkan puding kita tak cantik dan tak hensem.
- Kacau sehingga sebati, sebab santan kotak biasanya akan berketul2.
- Dah sebati, ketepikan dulu.
Bahan2.
4 cawan air - 800ml
1 cawan gula - 200gram
200ml santan kotak - den guna jenama Kara
10gram serbuk agar2.
Sedikit garam - dalam setengah sudu teh
500gram Cendol
Cara membuatnya :-
- Cendol yang kita beli biasanya ada bau kapur so rendam dan bilas dengan air dahulu dan toskan. GH bilas dengan air panas.
- Masak air, gula dan serbuk agar2 sehingga mendidih.
- Sudah mendidih masukkan cendol yg kita tos tadi. Pastikan tiada or kureng bau kapur.
- Bila mendidih sket, tutup api dan sejukkan adunan td sehingga menjadi suam.
- Bila sudah suam, masukkan santan dan garam.
- Tujuan masuk santan kendian sebab tak maw santan tu pocak lomak yang akan menyebabkan puding kita tak cantik dan tak hensem.
- Kacau sehingga sebati, sebab santan kotak biasanya akan berketul2.
- Dah sebati, ketepikan dulu.
STEP 3.
- Masukkan agar2 dadu tadi dalam loyang tersayang korang.
- Macam ne nak masukkan or nak susun ikut kat korang lah.
- Dalam gamba tu ada nampak GH guna kacang panggang.
- GH rasa tak payah lah guna kacang tu...payah bila nak motong nya nanti.
- Selepas tu masukkan adunan cendol dengan slow n steady.
- Step 3 jangan lambat2 nanti adunan cendol beku.
- Selepas tu semua sejukkan kat luar dan masukkan ke dalam peti ais.
- Masukkan agar2 dadu tadi dalam loyang tersayang korang.
- Macam ne nak masukkan or nak susun ikut kat korang lah.
- Dalam gamba tu ada nampak GH guna kacang panggang.
- GH rasa tak payah lah guna kacang tu...payah bila nak motong nya nanti.
- Selepas tu masukkan adunan cendol dengan slow n steady.
- Step 3 jangan lambat2 nanti adunan cendol beku.
- Selepas tu semua sejukkan kat luar dan masukkan ke dalam peti ais.
STEP 4.
Sudah siap.
Boleh lah hidang kan kepada family
Sudah siap.
Boleh lah hidang kan kepada family
Tiada ulasan:
Catat Ulasan